plcsenfrdeitlvltptruskessvuk

Ekoprzygoda, nowoczesny portal o ekoturystyce, bio żywności i energii odnawialnej.

Detergenty, czyli syntetyczne substancje czyszczące. Możemy zastąpić je w domu naturalnymi środkami, co da nam spore oszczędności, ale też zadbamy o środowisko naturalne, a efekt czyszczenia nie będzie gorszy. Soda oczyszczona, boraks, mydło roślinne, ocet, cytryna, kwasek cytrynowy, naturalne olejki eteryczne – są niezastąpione w każdym domu.

Widziałeś kiedyś ludzi przytulających się do drzew? Nie myśl sobie, że to szaleńcy. Oni wiedzą, jak dobry wpływ na człowieka mają właśnie drzewa. Do wspomagania leczenia swoich dolegliwości wykorzystują silwoterapię (silva z łac. las). Największą energię drzewa „emitują” właśnie wiosną. Leczniczy wpływ drzew na nasz organizm jest potwierdzony naukowo. Sylwoterapię wykorzystuje się m.in. w leczeniu depresji i zaburzeń związanych ze starzeniem się. Zawarte w liściach, kwiatach i korzeniach wielu drzew substancje mają właściwości bakteriobójcze, przeciwbólowe i przeciwzapalne. A soki i olejki poprawiają samopoczucie i dodają sił. Nie wierzysz, spróbuj się do nich poprzytulać.

Ruch slow food na świecie jest obecny od około 30 lat. Jednak w Polsce pojawił się dopiero w 2002 roku. Tak jak na zachodzie u nas postawił sobie za cel, w dużym uproszczeniu ochronę dziedzictwa kulinarnego. Sympatycy ruchu propagują tradycyjne przepisy oraz naturalne metody wytwarzania i przetwarzania żywności, stanowiące bogactwo poszczególnych regionów kraju.

       Trend slow food to kontrpropozycja dla niszczącej człowieka kultury fast food. Polega na starannym wyborze tego, co jemy, i delektowaniu się potrawami bez pośpiechu. Wybieramy produkty nieprzetworzone, wytworzone w tradycyjny sposób oraz chronimy przed zapomnieniem lokalne potrawy.

Powstała Krajowa Rada Rolnictwa Ekologicznego, przy Krajowej Izbie Gospodarczej. Jest odpowiedzią na liczne sygnały wskazujące na potrzebę powołania takiej instytucji, która zajmowałaby się kompleksowo rozwojem polskiego rolnictwa ekologicznego - poinformował KIG.

Pierwsze spotkanie tej organizacji odbyło się w końcu stycznia. Jej przewodniczącym został ekspert od ekologii, prof. Jerzy Szymona z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. - Promujemy polską żywość na wielu rynkach zagranicznych i widać, że jest bardzo duże zainteresowanie produktami ekologicznymi z Polski - powiedział podczas spotkania prezes Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) Andrzej Arendarski.