plcsenfrdeitlvltptruskessvuk
Ekoprzygoda, nowoczesny portal o ekoturystyce, bio żywności i energii odnawialnej.

Ruch slow food na świecie jest obecny od około 30 lat. Jednak w Polsce pojawił się dopiero w 2002 roku. Tak jak na zachodzie u nas postawił sobie za cel, w dużym uproszczeniu ochronę dziedzictwa kulinarnego. Sympatycy ruchu propagują tradycyjne przepisy oraz naturalne metody wytwarzania i przetwarzania żywności, stanowiące bogactwo poszczególnych regionów kraju.

       Trend slow food to kontrpropozycja dla niszczącej człowieka kultury fast food. Polega na starannym wyborze tego, co jemy, i delektowaniu się potrawami bez pośpiechu. Wybieramy produkty nieprzetworzone, wytworzone w tradycyjny sposób oraz chronimy przed zapomnieniem lokalne potrawy.

Powstała Krajowa Rada Rolnictwa Ekologicznego, przy Krajowej Izbie Gospodarczej. Jest odpowiedzią na liczne sygnały wskazujące na potrzebę powołania takiej instytucji, która zajmowałaby się kompleksowo rozwojem polskiego rolnictwa ekologicznego - poinformował KIG.

Pierwsze spotkanie tej organizacji odbyło się w końcu stycznia. Jej przewodniczącym został ekspert od ekologii, prof. Jerzy Szymona z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. - Promujemy polską żywość na wielu rynkach zagranicznych i widać, że jest bardzo duże zainteresowanie produktami ekologicznymi z Polski - powiedział podczas spotkania prezes Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) Andrzej Arendarski.

EKOprzygoda rozpoczyna się dla każdego z chwilą uzmysłowienia sobie, że to co nas otacza jest ważne i należy dbać o wszystko co jest naturalne. Cywilizacja rozwija się w zastraszającym tempie. Czasami trudno odróżnić dzień od dnia. Czas mija jak mgnienie oka. Tygodnie się ze sobą zlewają. Do czego tak pędzimy/ Czy warto tak pędzić? Czy nie lepiej zatrzymać się na chwilę i pomyśleć o tym co nas otacza i spojrzeć na piękno natury, która jest doskonała o każdej porze roku.

Kulinaria regionalne to część dziedzictwa kulturowego danego regionu. Każdy z nich jest swoistą historią przekazywaną z pokolenia na pokolenie. W różnych częściach Polski można spotkać inne smaki i potrawy ale charakterystyczne tylko dla niego. Jest to wartość nie do przecenienia. Warto w swoich podróżach odwiedzać właśnie takie miejsca aby poczuć smak kuchni bez ulepszaczy, chemicznych dodatków, sztucznej.